Part superior de la pàgina
Inici del Contingut

Màster Enginyeria de Forests     SegellAcreditacioAQU_MEForestal_

Activitats pràctiques

Un dels elements de valor que vol caracteritzar al Màster en Enginyeria Forestal és la seva vessant pràctica a fi d'apropar l'alumne a la realitat de l'activitat forestal. Per desenvolupar aquest objectiu al llarg de l'any es van programar un conjunt d'activitats, entre les que es poden desatacar:

- Viatge d'estudis al nord d'Itàlia

Ruta del viatge

Durant els dies del 25 al 31 d'octubre de 2015 es va realitzar una viatge d'estudis a Itàlia, per conèixer i analitzar el sector de la bioenergia, en col·laboració amb la Università degli Studi de Firenze i Consiglio Nazionali delle Ricerche - Istituto per la Valorizzazione del Legno e delle Specie Arboree (CNR-IVALSA). En les proximitats de la ciutat de Pisa es va visitar un aprofitament forestal mecanitzat (capçal tallador i autocarregador) en masses de Pinus pinea, al Parc Natural de Sant Rossore, la destinació era per serra i estella per a biomassa. Al Centre Avanzi de la Universita de Pisa vam tenir l'occasion d'analitzar una instal·lació experimental de gasificació i les plantacions de cultius energètics (Populus spp., Salix spp., Arundo donax, Miscanthus x giganteum, etc.).

El següent destí va ser l'Escola Forestal de Vallombrosa, consituida formalment com Institut Forestal en 1869. Escola Forestal de VallombrosaVa ser la primera a Itàlia i va sorgir en les proximitats del monestir benedictí fundat per San Giovanni Gualberto, patró de la professió forestal a Itàlia, a 1035. Avui depèn de la Facultat de Ciències Agràries i Forestals de la Universitat de Florència i és utilitzada com a residència per a la realització de les seves activitats pràctiques. L'Escola està dins del parc natural Biogenètica de Vallombrosa. Des d'allà vam poder visitar les magnífiques masses d'Abies alba, Castanea sativa i Fagus sylvatica, on es realitzaven diferents aprofitaments forestals. Amb la fusta obtinguda dels mateixos es mantenien les calderes de biomassa de les instal·lacions del Corpo forestals de dello Stato situades allí.

DSC_0108 1En Rincine, vam conèixer els orígens de les primeres calderes de biomassa forestal a Itàlia, que es corresponen amb l'època dels anys 70 del segle passat. La gestió forestal avui en dia de les muntanyes de la regió ha permès la instal·lació d'un conjunt de calderes de biomassa que dóna servei a més de 200 famílies. La forta vocació forestal de la zona es demostra també amb la creació del Centre vaig donar Formazione i Addestramento per il Llavoro in Bosco, que vam tenir l'ocasió de visitar i on s'acrediten els capatassos forestals. En Pistoia vam poder analitzar el desembosc amb cable lleuger i una planta de processament de llenyes i altres biocombustibles com les closca d'ametlla o avellana i en Prato una central de cogeneració d'energia elèctrica i tèrmica.

DSC_0108 1El nostre destí següent va ser San Martino de Castrozza al cor de les Dolomites on vam poder analitzar els aprofitaments forestals de Picea abies realitzats amb cable pesat i processadora en els boscos de la Magnífica Comunitat de Fiemme. Finalment vam poder analitzar una planta energètica que dóna servei a una xarxa de calor urbana amb biomassa forestal a Fiera di Primiero. La xarxa té una extensió de 35 km i vol donar servei en el futur a 10.000 persones. L'estella utilitzada en les dues calderes de la central prové de les muntanyes de la comunitat de les masses de Picea abies, Larix europea i Abies alba 

 Agraïm als professors Enrico Marchi i Gianni Picchi la coordinació de tot el viatge i a tots els professionals que ens van atendre en les diferents visites.

- Viatge d'estudis a Soria

El viatge ens va permetre conèixer diferents exemples de la interrelació de la gestió forestal amb el sector industrial i abordar els problemes que genera el minifundisme, la gestió associativa, les muntanyes de socis amb les visites al Comunero de Revenga o a Pinar Grande. En l'àmbit industrial es va analitzar la interrelació entre la gestió forestal i les indústries de primera transformació amb les visites a Taulers Losan (TALOSA) o la serradora de Maria. Cañón del Río Lobos Un aspecte especial que es va analitzar és la gestió forestal adreçada a l'obtenció de productes forestals no fusters (PFNF) amb la visita a la Reserva Natural del Acebar (Ilex aquifolium) de Garagüeta, l'explotació multifuncional de tòfones, plantes aromàtiques i turisme a San Felices, el Parc micològic de Pinar Grande o la resinación en Tardelcuende. Paral·lelament es van analitzar les iniciatives d'una empresa d'economia local com el Acebarillo on es posa en valor els aprofitaments tradicionals que d'ell se'n deriven, es va analitzar el sistema públic de regulació dels aprofitaments o es va analitzar les iniciatives d'emprenedoria verda i social com " el Hueco ".

Agraïm a l'Associació Forestal de Sòria i al seu Director Gerent, Pedro Medrano Ceña, l'organització del viatge de la mateixa manera que a tots els professionals que van col·laborar en el mateix.

- Altres activitats

Aquests viatges es van completar amb visites a instal·lacions o indústries entre les quals cal destacar: Planta termosolar de Borges (Lleida) de 22,5 MW, la fàbrica de Torraspapel a Montañana (Saragossa), l'empresa d'embalatges, exemple d'indústria de segona transformació de la fusta, de Palets Faura (Borges Blanques), la indústria de taps de suro per a cava de TESA (Palafrugell, Girona), l'Institut Català del suro (Palafrugell, Girona), Institut tecnològic del Moble, fusta, Embalatge i Afins ( AIDIMA) (València), la indústria de Taulers Folgado (Aldaia, València), la serradora Boix (Puig-Verd, Barcelona), l'European Forest Institut (Barcelona), els assajos de genotips seleccionats de Prunus avium i Pyrus piraster a Torremarimón ( Barcelona). 

 

Agraïments

El Consell Social de la UdL i la Diputació de Lleida han col·laborat en la finaciació d'aquestes activitats.

Consell SocialDiputació de Lleida