Activitats pràctiques

Un dels elements de valor que vol caracteritzar al Màster en Enginyeria Forestal és la seva vessant pràctica a fi d'acostar l'alumne a la realitat de l'activitat forestal. Per desenvolupar aquest objectiu, al llarg de l'any es programen un conjunt d'activitats, entre les quals es poden desatacar:

- Viatge d'estudis al nord d'Itàlia

Ruta del viaje

Aquesta activitat té com a objectiu conèixer i analitzar el sector de la bioenergia, en col·laboració amb la Università degli Studi de Firenze i el Consiglio Nazionali delle Ricerche – Istituto per la Valorizzazione del Legno
e delle Specie Arboree (CNR-IVALSA). El viatge abasta dues realitats diferents de la part central d'Itàlia, que s'aborda des de l'entorn de Vallombrosa. 

DSC_0108 1A Rincine, s'estudien els orígens de les primeres calderes de biomassa forestal a Itàlia, que es corresponen amb l'època dels anys 70 del segle passat. La gestió forestal actual de les muntanyes de la regió ha permès la instal·lació d'un conjunt de calderes de biomassa que dóna servei a més de 200 famílies. La forta vocació forestal de la zona es demostra també amb la creació del Centre di Formazione e Addestramento per il Llavoro in Bosco, on s'acrediten els capatassos forestals. A Pistoia es pot analitzar el desembosc amb cable lleuger i una planta de processament de llenyes i altres biocombustibles com les closques d'ametlla o avellana i a Prato una central de cogeneració d'energia elèctrica i tèrmica.

DSC_0108 1 La segona part del viatge abasta un entorn alpí, l'epicentre del qual és San Martino de Castrozza, en el cor dels Dolomites, on es poden analitzar els aprofitaments forestals de Picea abies realitzats amb instal·lacions de cable grua de grans longituds en els boscos de la Magnifica Comunitat de Fiemme. Així mateix, es pot analitzar la instal·lació d'una planta energètica que dóna servei a una xarxa de calor urbana amb biomassa forestal en Fera di Primiero. La xarxa té una extensió de 35 km i vol donar servei en el futur a 10.000 persones. L'estella utilitzada en les dues calderes de la central prové de les muntanyes de la comunitat de les masses de Picea abies, Larix europea i Abies alba.

Aquest viatge està organizado pels professors Enrico Marchi, Gianni Picchi i l'Enginyer de la comarca del Trentino Paolo Kovak, als quals volem agrair expressament la seva col·laboració.  

- Viatge d'estudis a Sòria

Aquest viatge té per objectiu conèixer diferents indústries de la fusta que són referents a Espanya i analitzar les diferents iniciatives que existeixen a la província en relació amb els productes forestals no fustaners (resines, bolets, fruits del bosc, branquillons ornamentals, etc). Aquests aspectes es complementen amb altres lligats al sector de la biomassa amb la visita a la Red de Calor de la ciutat de Sòria, que en l'actualitat és la més llarga d'Espanya. Aquest viatge també permet conèixer diferents exemples de la interrelació de la gestió forestal amb el sector industrial i abordar els problemes que genera el minifundisme, la gestió associativa, les muntanyes de socis amb les visites al Comunero de Revenga o a Pinar Grande. En l'àmbit industrial es va analitzar la interrelació entre la gestió forestal i les indústries de primera transformació amb les visites a Tableros Losan (TALOSA) o la serrería de Maderas María. Cañón del Río Lobos Un aspecte especial que es va analitzar és la gestió forestal adreçada a l'obtenció de productes forestals no fustaners (PFNM) amb la visita a la Reserva Natural del Acebar (Ilex aquifolium) de Garagüeta, l'explotació multifuncional de tògones, plantes aromàtiques i turisme a San Felices, el Parque micológico de Pinar Grande o la resinació a Tardelcuende. Paral·lelament es van analitzar les iniciatives d'una empresa d'economia local com l'Acebarillo, on es posen en valor els aprofitaments tradicionals que se'n deriven, es va analitzar el sistema públic de regulació dels aprofitaments i es van analitzar les iniciatives d'emprenedoria verda i social com "El Hueco”.

 Agraïm a l'Asociación Forestal de Soria i al seu Director Gerent, Pedro Medrano Ceña, i a la Junta de Castilla y León i en concret al Cap de Servei Territorial de Medi Ambient de Soria, José Antonio Lucas Santolaya la coordinació i organització del viatge. 

-

DSC_0108 1 Estada en un Espai Natural Protegit

Amb l'objectiu de conèixer i analitzar les particularitats que té la gestió en el context d'un Espai Natural Protegit els alumnes realitzen una estada de dues setmanes en un d'ells on desenvolupen un programa formatiu específic d'acord amb les necessitats del propi espai (ús públic, plans de recuperació, activitats de restauració, resolució de conflictes, creació d'itineraris, etc.). Al llarg d'aquests anys els alumnes han realitzat estades al Parc Nacional de Monfragüe, Parc Nacional dels Pics d'Europa, Parc Nacional d'Ordesa y Monte Perdido, Parc Nacional d'Aigües Tortes i Llac Sant Maurici, Parc Natural de les Muntanyes de Prada de Conflent, Parc Natural del Moncayo, Parc Natural de la Serra de Santo Domingo, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Reserva Nacional de Caça de Boumort, Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

- Altres activitats

Aquests viatges es van completar amb visites a instal·lacions o indústries entre les quals cal destacar: Planta termosolar de Borges (Lleida) de 22,5 MW, la fàbrica de Torraspapel a Montañana (Zaragoza), l'empresa d'embalatges, exemple d'indústria de segona transformació de la fusta Palets Faura (Borges Blanques), la indústria de taps de suro per a cava TESA (Palafrugell, Girona), l'Institut Català del Suro (Palafrugell, Girona), Instituto tecnológico del Mueble, Madera, Embalaje y Afines (AIDIMA) (Valencia), la indústria Tableros Folgado (Aldaia, Valencia), la serrería BOIX (Puig-Verd, Barcelona), l'European Forest Institut (Barcelona), els assajos de genotips seleccionats  de  Prunus avium i Pyrus piraster a Torremarimón (Barcelona).